top of page
Maximiliaan de la Mar (1814-1847), jong gestorven

Maximiliaan de la Mar Amsterdam (2 maart 1814 - Amsterdam 29 september1847). Zoon van Abraham de la Mar en Ester Lopes Colaço. Maximiliaan huwde Johanna Teune en samen kregen ze 7 kinderen: Maria, Paul, Theresse, Joseph, Karel, Abraham en Johanna.

​

Over de jeugd van Maximiliaan is weinig bekend. Wel weten we waar hij op school heeft gezeten. Over het eind van zijn leven weten we meer.
Meer weten over het onderwijs aan Maximiliaan

​

In de negentiende eeuw was ongehuwd samenwonen heel gewoon. Maximiliaan leefde samen met Johanna Teune. Zij trouwden waarschijnlijk pas een half jaar voor zijn overlijden in februari 1847.

 

Vermoeid hijst Maximiliaan zich op uit zijn stoel. "Ik heb een nagedacht", zegt hij. "Ik zou het fijn vinden als onze kinderen mijn naam zullen dragen. We moeten maar trouwen." Voorzichtig grijpt hij zich vast aan de tafel. Nee, het gaat niet goed met hem. Hij voelt het en hij maakt zich grote zorgen. Wat zal er van zijn gezin terecht komen als hij er niet meer is? Waar haalt zijn vrouw het geld vandaan om het gezin te onderhouden? En achter zijn ogen beginnen tranen te branden.

Noorderstraat 85

Warmoesstraat 30

Het gezin woonde Noorderstraat 85. Evenals zijn vader werd Maximiliaan commissionair. Hij bemiddelde bij de aan- en verkoop van effecten en kon dus goed voor zijn gezin zorgen. Samen met zijn vader en zijn broer Benjamin stichtte Maximiliaan op 1 augustus 1846 de firma De la Mar en Co. Zij leverden o.a. kledingstukken vanuit hun winkel Warmoesstraat 30. Op 29 augustus van hetzelfde jaar werd de firma ontbonden. Maximiliaan was ernstig ziek geworden en overleed het jaar daarna, na een lange lijdensweg, op 33-jarige leeftijd. Johanna plaatste een ontroerende rouwannonce, waarin ze meldde dat ze zwanger was van haar zevende kind.

 

Johanna was haar man en dus haar kostwinner kwijt. Met zeven kinderen verviel ze tot armoede en was afhankelijk van de steun van de stad. De regenten van de Huiszittende Stadsarmen waren belast met de zorg voor de Amsterdamse armen die niet in een tehuis, maar in een eigen huis woonden. Deze armen werden ´s zomers en ´s winters bedeeld vanuit centrale uitdelingskantoren, de Huiszittenhuizen. Na het overlijden van Maximiliaan werd Johanna op deze lijst geplaatst.

 

Schermafbeelding 2021-07-09 om 11.30.37.png
Schermafbeelding 2021-07-09 om 11.31.05.png

Op 3 februari 1858 trouwde Johanna Teune met Jacobus Nuijts. Ze gingen in Rotterdam wonen. De drie jongste kinderen, Karel(=de latere toneelspeler Charles), Abraham en Johanna, reisden mee. Moeder Johanna Teune overleed in 1867, 50 jaar oud.

 

bottom of page