top of page
Coosje Karthaus (1931-1944)

Jacoba Johanna Maria Karthaus (Nijmegen 17 november 1931 – Nijmegen 22 februari 1944). Dochter van Leonardus L.J.G. Karthaus en Hendrika G. Lamar. Zij kwam om het leven bij het bombardement van Nijmegen. Zij woonde Dorpsstraat 44 Nijmegen-Neerbosch en ligt begraven op de begraafplaats aan de Dennenstraat.

Coosje was op 22 februari '44 met haar jongere broer Hans naar de stad om boodschappen te doen. Op de terugweg reed de tram door de Krayenhofflaan en door het luchtalarm gewaarschuwd zocht iedereen een veilig heenkomen. Coosje en Hans wilden net slagerij Brinkhoff binnengaan toen dat pand een voltreffer kreeg. Coosje is daarbij omgekomen als "het onschuldig slachtoffer van de ten top gevoerde oorlogsverdwazing"(bidprentje) en Hans werd zwaar gewond.

Bron: Bart Janssen, De pijn die blijft

 

Het bombardement door de US Army Forces was een van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad. Er kwamen officieel zo’n 800 mensen om het leven en een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Een vergelijking met Rotterdam is gerechtvaardigd, maar over Nijmegen wordt veel minder gesproken omdat het bombardement werd uitgevoerd door een bevriende natie.

bottom of page