top of page
Charles de la Mar (1845-1908)

Karel Maximiliaan de la Mar, acteur, regisseur, toneeldirecteur (Amsterdam 9-12-1845 - Berlijn 22-9-1908). Zoon van Maximiliaan Abraham de la Mar en Johanna Teune. Hij trouwde in 1889 met Hendrika Helena (Riek) Kleij. Zij kregen acht kinderen, allen voor hun huwelijk, waaronder Nap en Chris. Aan beiden is een artikel gewijd.. Charles overleed tijdens een tournee in Berlijn.

Charles was de eerste uit een geslacht van commissionairs en handelaars die artiest werd. Hij was toneelspeler en toneeldirecteur en ook vrouw Riek was actrice. Veel nakomelingen bleven in hetzelfde beroep, waaronder de zonen Nap en Chris en kleindochter Fien.

 

Geschrokken kijkt moeder Johanna haar zoon aan. "Artiest worden? Maar Karel toch. Je vader en je grootvader waren commissionair." Maar de jongen is niet uit het veld geslagen. "Mijn vader stierf toen ik twee jaar was en ik heb alleen maar armoede gekend tot u opnieuw trouwde. Ik word artiest en ik ga me Charles noemen." En boos loopt hij de kamer uit.

Charles was een meester in het bewerken van toneelstukken. Omdat hij een vurig bewonderaar van Napoleon was, bracht hij stukken als: Naar Moskou en Elba en De sterkste degens van Frankrijk. In 1870 was hij verbonden aan het gezelschap van Bamberg. Daar leerde hij Riek kennen, die uit een toneelfamilie kwam. Op eerste kerstdag 1877 speelde hij in de Salon des Variété te Amsterdam het toneelstuk Michael Strogoff met Louis Bouwmeester in de hoofdrol. (tekst uit: Puisuisse, Fien de la Mar)

Op onderstaand gezinskaart is te zien dat alle kinderen van Charles en Riek vóór het huwelijk nog Kleij heetten.

 

In de Antwerpse pers stond het volgende artikel:

De Heer Charles de la Mar is a.s. winter voor gastvoorstellingen verbonden aan den Cirque Schouwburg alhier. De Heer Charles de la Mar, tevens regisseur, zal daar de toneelzetting leiden zijner grote drama's uit de tijd van Napoleon en er zelf in spelen. Behalve Charles zijn vele zijner kinderen aan den Cirque Schouwburg verbonden.

 

Op naaststaande affiche staan de namen van Charles, maar ook van drie van zijn kinderen, plus de latere vrouw van Nap. 

 

bottom of page