top of page
Maximiliaan op school

We weten dat Maximiliaan op school ging aan de Nieuwe Keizersgracht. Zijn meester heette Colaço Osorio.

David Colaço Osorio (1772-1853) hield school in zijn woning aan de Nieuwe Keizersgracht 31 (geheel links op de foto). Het was een ruim pand en dat moest ook wel, want in 1923 zaten er 53 leerlingen in de klas. 80% was, net als Maximiliaan, van Sefardische (en gegoede) afkomst. Davids jongere, ongehuwde broer Benjamin assisteerde enige tijd bij het geven van onderwijs.

Er waren in de jodenbuurt veel kinderen die familieleden in de klas hadden. In 1923 had het gezin Henriques de Castro 8 kinderen op school, maar ook familie De la Mar was goed vertegenwoordigd. Drie kinderen van Masahod hadden ieder 2 kinderen op school. Van Salomon waren er Martinus Masahod (1815) en Michael (1816). Van Abraham waren er Maximiliaan (1814)en Benjamin (1817). En van Perlina zaten Gracia (1815) en Joseph (1817) op school.

 

Het is opmerkelijk dat op de school zowel jongens als meisjes zaten. Volgens andere bronnen kregen meisjes in die tijd alleen onderricht van hun moeder: het voeren van de huishouding, kinderverzorging, koken en borduren.

Behalve godsdienstonderricht kregen de kinderen les in lezen, schrijven en rekenen.

Hoe zouden deze kinderen lezen hebben geleerd? Lezen was vaak een kwestie van opzeggen van uit het hoofd geleerde teksten. Probeer maar eens via de spelmethode lezen te leren en je zal gauw merken dat die methode niet handig is. Neem bijvoorbeeld het woord 'zit'. Als Maximiliaan spellend las, werd dat:'zet', 'ie', 'tee'. Met als gevolg dat hij eerder aan thee-zetten dacht, dan aan zitten.

 

In 1817 publiceerde Prinsen de klankmethode. De methode bestond o.a. uit een aantal wandkaarten voor klassikaal gebruik, de zgn. leestafels. Op de eerste leestafel leerden de kinderen de lange en korte klinkers en de tweeklanken. Uit een plaatje werd een klank gehaald: spa-aa. De klankmethode ondervond in het begin veel tegenstand, maar later werd men enthousiaster. De kinderen op de school van meester Osorio zullen ongetwijfeld met de spelmethode hebben gewerkt.

bottom of page