
Stamboom familie De la Mar
in Nederland


De begraafplaats Beth Haim

Er is geen begraafplaats in Nederland te vinden, waar zoveel familie begraven is als op Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Ruim 50 De la Mar's uit familie 2 hebben daar een plaatsje gevonden. Beth Haim is een Portugees-Israëlitische begraafplaats, waar zo'n 27.000 mensen begraven zijn. Kenmerkend zijn de liggende grafstenen. Azkenaische graven hebben staande stenen.

De eerste begrafenis op Beth Haim was al in 1614. Die steen is nog steeds te vinden. De begraafplaats is in de loop der jaren verscheidene malen door aankoop vergroot. In 1923 was hij echt vol en toen is het achttiende-eeuwse gedeelte opgehoogd met zand.
Er liggen veel belangrijke en rijke mensen begraven. Dat zie je ook wel aan de chique grafmonumenten. Een bekende Amsterdamse Jood die er begraven ligt, is Dr. Samuel Sarphati, waarnaar in Amsterdam een straat en een park zijn genoemd. Deze arts bestreed de ziekte en de armoede en bevorderde de uitbreiding van Amsterdam. Een medewerker van hem, Dr. Jacob de la Mar (zie tijdsbeeld 1875) ligt ook op Beth Haim begraven. Het eerste veld is het meest bezienswaardig, maar De la Mar's kon ik daar niet vinden. Het zoeken wordt bemoeilijkt doordat namen van velden en rijen ontbreken. Bovendien zijn de stenen heel vaak onleesbaar.
Tot 1916 plaatste men grafstenen zonder een paadje ertussen. En tussen al die stenen vond ik toch een aantal graven terug (zie onder). Vóór het monument ter gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog-slachtoffers is in 1944 de urn van Sophia de la Mar begraven. Op het graf ligt een kleine steen met haar naam.

Ondanks veel tegenwerking bleven de Joden hun begraafgewoonten door de eeuwen heen trouw. Met een boot werd de doodskist naar Beth Haim gevaren. Daarna werd de kist op de schouders van familie en bekenden naar het graf gebracht. Op de begraafplaats werd de kleding gescheurd, boven het hart of aan de rechterkant, afhankelijk van de familierelatie. Ook werd psalm 91 gelezen: God is een toevlucht en redder. Nadat de kist in het graf was gezakt, gooide ieder drie schepjes aarde op de kist. Thuisgekomen werd brood en eieren gegeten en daarna begon de rouwperiode. De dood wordt beschouwd als toegang tot het nieuwe leven. Beth Haim betekent dan ook: Huis van de levenden.
Bron: o.a. Het Beth Haim van Ouderkerk L.A. Vega
Via de volgende link vind je alle De la Mar-grafkaarten:
www.dutchjewry.org kies Portugese cemetery, database

Let bij de volgende grafstenen eens op de teksten H.A.R.I.V. en Z.A.R.I.V. Ze betekenen: Hare / Zijne Asse Ruste In Vrede.
![]() Ester Lopes Colaco1795-1828 echtgenoot van Abraham de la Mar zie artikel Abraham 2 | ![]() Esperance Machielse1792-1871 gehuwd met Salom de la Mar zie artikel Salom | ![]() Sara de Jong1844-1905 echtgenoot van Herman de la Mar agent Havas/Reuter Brussel |
---|---|---|
![]() Marianne de Vita1830-1875 gehuwd met Alexander zie artikel Alexander | ![]() Ester de la Mar1793-1867 gehuwd met Hisqiau Colaco Capadose dochter van Masahod, de ambasadeur | ![]() Salom de la Mar1784-1870 zoon van Masahod zie artikel Salom |
![]() Jacob de la Mar1820-1890 arts te Amsterdam zie artikel tijdsbeeld 1875 | ![]() David de la Mar1832-1898 schilder zie artikel David | ![]() Alexander de la Mar1830-1909 agent Reuter Amsterdam zie artikel Alexander |

Beth Haim veld D; hier liggen 19 familieleden

Op zoek naar......
uiteraard met keppeltje op