top of page
Maria en Theresse, 2 dochters

Masina Maria Johanna (Amsterdam 1838 – Graaff-Reinet Z.Afr 1908), dochter van van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune.

Theresia (Amsterdam 1841 – Graaff-Reinet Z.Afr 1882), dochter van van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune.

De protestants christelijke stroming Het Reveil deed veel aan praktische liefdadigheid. In Zuid-Afrika vond zij mensen, die zich het lot aantrokken van arme Nederlandse kinderen. Tussen 1854 en 1860 waren er 5 expedities, waarmee in totaal 378 Nederlandse tieners tussen 11 en 18 jaar werden vervoerd om daar te worden opgevoed door hen onbekende vaders en moeders. Met de eerste reis, op 4 september 1854, vertrokken Maria en Theresse de la Mar (en hun latere echtgenoten Pieter Kroon en Albertus van den Burgh) met het Barkschip Zaltbommel uit Hellevoetsluis naar Graaff-Reinet in de Kaapkolonie. Zij waren 16 en 13 jaar oud. 

:
Pieter Kroon+  Maria de la Mar

Het is later gebleken dat de emigratie niet zo'n succes was, want veel kinderen kregen in plaats van een goede opleiding zwaar werk te doen en waren vaak niet meer dan een boerenknecht, die zo weinig verdiende dat het kopen van een eigen boerderij op termijn er niet in zat. De doelstelling van de emigratie was dat alle kinderen bij een vakman zouden worden geplaatst maar dat is in veel gevallen niet gebeurd.

Graven van Theresse en Maria in Graaff-Reinet, Zuid-Afrika

bottom of page