top of page
Paul en Abraham en hun nageslacht

Paul Abraham (Amsterdam 11 oktober 1840 – Rotterdam 8 juli 188 ), zoon van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune. 

Abraham (Amsterdam 28 november 1846 – Zeist 23 november 1915 ), zoon van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune. 

​

Het nageslacht van Paul Abraham en Abraham leverde de laatste mannelijke stamhouders van deze familie in Nederland, voordat ze naar Amerika vertrokken. In Amerika schreef nazaat Paula een boekje met haar herinneringen. Er zitten veel verhalen bij ‘van horen zeggen’, historisch is het niet allemaal juist, maar haar persoonlijke verhalen zijn mooi om te lezen. Enkele delen uit haar boekje heb ik in onderstaande tekst opgenomen.

 

Abraham (1846-1915) trouwde met Hendrika Elisabeth Voordewind. Zij kregen 2 kinderen, Johanna (Anna 1873-1950) en Hendrik (1875-1929). Hendrik komen we straks weer tegen, hij werd muziekleraar.(foto)

Anna trouwde in 1905 met Johan Alsfelt. In 1909 kregen ze een zoon, Johannes Anthonie.

​

Abraham en zijn broer Joseph hadden een hechte relatie, ondanks de afstand die hen scheidde. Joseph bezocht zijn jongste broer en familie waar mogelijk. Omdat hij nog geen eigen gezin had, financierde hij royaal de opvoeding van Abrahams kinderen. Hij stuurde Anna naar een school voor meisjes in Parijs, en had Hendrik ingeschreven aan het conservatorium in Amsterdam, waar hij later afstudeerde.

Abraham.png

Paul Abraham (Paul 1840-1887) staat al in 1855 op de gezinskaart als zeevarende. Hij was toen nog maar 15 jaar. Hij trouwde met Margaret O’Brien. Zij kregen 11 kinderen, waarvan er drie al als kind overleden. 

 

Een van zijn reizen bracht Paul Abraham naar Ierland, waar hij een meisje ontmoette met de naam Maggie O'Brien. Paul en Maggie werden verliefd en al snel vroeg Paul haar om met hem te trouwen. De familie van Maggie, vrome rooms-katholieken, verzette zich omdat Paul tot een protestantse kerk behoorde. Toen Paul en Maggie toch besloten te trouwen, onterfde de familie Maggie. Het jonge stel verhuisde naar Rotterdam en vestigde zich daar.

Afbeelding1.png

We stappen nu naar de volgende generatie.

 

Paul Abraham (Abraham 1867-1937)  huwde met Anna Catharina Spierenburg (Anne 1859-<1937). Anne had toen al een dochtertje van 6 jaar, dat Johanna Catharina (Anne 1883-1974) was genoemd. Abraham adopteerde Anne en samen kregen ze een dochter Paulina (Paula 1890-?).

​

Ongeveer zeven jaar voordat ze Abraham ontmoette, was Anne verliefd op een andere jongeman. De naam van zijn welgestelde familie was Bultenhuis. Anne nodigde hem uit om haar ouders te ontmoeten en ze leken hem echt leuk te vinden. Helaas, toen de vader van Anne ontdekte dat de religie van de jonge man verschilde van de zijne, veranderde hij abrupt van gedachten. Hij beval Anne om de relatie af en toe te beëindigen en verbood haar om de jongeman ooit weer te zien. Bij aankomst in het huis van de ouders van de jongen werd het jonge paar ook niet warm ontvangen. De ouders hadden gepland dat hun zoon naar Nederlands-Indië zou gaan om de belangen van zijn vader daar te vertegenwoordigen. Onder de huidige omstandigheden koos de jongen er echter voor om niet te gaan. Uiteindelijk stemden de ouders ermee in tevreden te zijn als hij een jaar alleen naar Nederlands-Indië zou gaan. De jonge man stemde met tegenzin in. Hij vertrok en overleed er spoedig. Maar Anne ontdekte dat ze zwanger was. 

Anne kreeg tijdens een epidemie met difterie te kampen. Ze was lange tijd erg ziek, maar herstelde uiteindelijk. Een plaatselijke verordening beval dat alle matrassen van mensen die aan bepaalde infectieziekten hadden geleden, moesten worden gedesinfecteerd. Annes matras, daarvoor opgepikt. werd enige tijd later teruggegeven. De bezorger kwam de volgende dag terug en verontschuldigde zich voor het bezorgen van de verkeerde matras. Deze keer bracht hij de juiste. Pas toen Abraham met pokken kwam, werd de waarheid bekend. Een pokkenpatiënt was gestorven op de matras, die ten onrechte was afgeleverd. Abraham herstelde na een lange ziekte, maar bleef zwak. De arts die hem had behandeld. niet tevreden met zijn toestand, adviseerde hem om naar een warmer klimaat te verhuizen.

​

Abraham had een snoepfabriek met winkel in Amsterdam. Hij wilde graag met zijn ouders naar Zuid-Afrika, waar de tantes Maria en Theresse woonden, maar de Boerenoorlog gooide roet in het eten. Twee zussen van Anne, Bertha en Daatje, waren naar New York geëmigreerd. Zou dat voor het gezin van Abraham ook een oplossing zijn? Hij reisde vast naar de VS om een en ander te onderzoeken en moeder Anne en haar zus Paula volgden alvast Engelse les. Abraham kwam terug en wilde graag naar Amerika verhuizen, waar bovendien ook zijn oom Joseph woonde.

​

Dochter Anne had inmiddels pianolessen van haar stiefvaders neef Hendrik (1875-1929), die 8 jaar ouder was. Zij werden verliefd op elkaar, maar het gezin van Abraham emigreerde in 1909 met de kinderen, maar Hendrik bleef in Nederland. Na New York verhuisden de gezinnen van Bertha, Daatje en Abraham naar Chicago.

Johanna Catharina (Anne 1883-1974 foto) en Hendrik schreven elkaar vaak en in een van die brieven stond een huwelijksaanzoek van Hendrik. Anne zei graag ‘ja’ en reisde terug naar Nederland. Een jaar eerder was haar zus Paula getrouwd met Ben van Senus.

 

Hij schreef: 'Ik kan niet langer wachten om je te vertellen wat er in mijn hart is en hoeveel ik van je hou. Uit je brieven krijg ik de indruk dat je ook om mij geeft. Zoals je weet ben ik 8 jaar ouder dan jij. Ik wil je graag vragen om mijn vrouw te worden.’ Johanna accepteerde het voorstel van Hendrik per post. Ze had de brieven van Hendrik bewaard en nu voegde zijn liefdesbrieven toe, die allemaal op rijm waren. Ze zou die brieven bijeenhouden met een lint, voor de rest van haar leven.

Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.36.32.png
Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.36.43.png

Anne de la Mar en Hendrik de la Mar trouwden op 4 juni 1914 in de Nieuwe kerk van Amsterdam, kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Zij gingen wonen in Sloten NH. In 1916 verhuisden ze naar Ede, later naar Amsterdam en Ermelo.

Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.36.51.png

Ze kregen drie kinderen, Abraham (Bram 1916-1994), Paulus (1918-1919) en Paulina (Paula 1920-2007). 

Bram en Paula Foto’s uit 1928 en 1938

Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.37.00.png

In Amerika verhuisden de families van Daatje, Abraham en Paula naar Seattle, maar het gezin van Bertha bleef in Chicago. Hun achternamen werden inmiddels gespeld als Delamar.

Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.37.07.png
Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.42.48.png
Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.42.55.png

Abraham (Bram 1916-1994)

Bram trouwde in 1942 met Jo Brugman In 1951 emigreerde hij naar de Verenigde Staten met zijn kinderen (van links naar rechts) Bob, Dick, Edward en Yvonne. Deze foto is uit 1965.

Paulus (Paul 1918-1919)

In 1918 werd Paulus geboren. Toen hij 18 maanden oud was viel hij uit het raam. Om het huis met herinneringen achter te laten verhuisden ze terug naar Amsterdam.

​

Op een dag nam Johanna de kleine Paul, nu 18 maanden oud, naar de slaapkamer boven om een ​​dutje te doen. Ze vroeg zich af of ze het raam moest sluiten, maar besloot het niet te doen. in plaats daarvan duwde ze het grote bed tegen het open raam. Nu bedekte het hoofdeinde de vensteropening volledig. Daarna plaatste ze de wieg van Paul tegen het voeteneinde van het grote bed, nadat ze had gecontroleerd of het lichaam van Paul niet door de opening zou passen. Paul viel bijna onmiddellijk in slaap. Eenmaal de trap af, hoorde Johanna militaire muziek in de verte. Al snel kwamen er soldaten voorbij en van de muziek werd Paul wakker. Hij wilde de soldaten zien en trok zich omhoog. Wat er precies is gebeurd, zullen we nooit weten. Op de een of andere manier haalde hij het raam. Eenmaal op de vensterbank verloor hij zijn evenwicht en viel hij dood. Johanna, die vanuit het raam beneden naar de parade keek, zag hem vallen. De tragedie kwam voor beide ouders als een vreselijke schok. Johanna rouwde niet alleen om het verlies van haar kind, ze voelde zich ook verantwoordelijk voor zijn dood.

Paulina (Paula 1920-2007)

Paula trouwde in 1946 met August Winckel. In de herfst van 1953 emigreerde het gezin met de Rijndam naar de VS. Zij werden de ouders van Henry, Paul en Joy. Paula schreef het boekje met herinneringen.

 

Met het vertrek van Abraham in 1951 was deze familie De la Mar in mannelijke lijn in Nederland uitgestorven. Ik had veel contact met Paul, Bob en Jeff, de zoon van Dick. Zij zorgden voor veel gegevens en de foto’s.

Schermafbeelding 2021-07-09 om 09.43.04.png
bottom of page