Paul en Abraham en hun nageslacht

Paul Abraham (Amsterdam 11 oktober 1840 – Rotterdam 8 juli 188 ), zoon van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune. 

Abraham (Amsterdam 28 november 1846 – Zeist 23 november 1915 ), zoon van Maximiliaan de la Mar en Johanna Teune. 

Het nageslacht van Paul Abraham en Abraham leverde de laatste mannelijke stamhouders van deze familie in Nederland, voordat ze naar Amerika vertrokken. In Amerika schreef nazaat Paula een boekje met haar herinneringen. Er zitten veel verhalen bij ‘van horen zeggen’, historisch is het niet allemaal juist, maar haar persoonlijke verhalen zijn mooi om te lezen. Enkele delen uit haar boekje heb ik in onderstaande tekst opgenomen.

 

Abraham (1846-1915) trouwde met Hendrika Elisabeth Voordewind. Zij kregen 2 kinderen, Johanna (Anna 1873-1950) en Hendrik (1875-1929). Hendrik komen we straks weer tegen, hij werd muziekleraar.(foto)

Anna trouwde in 1905 met Johan Alsfelt. In 1909 kregen ze een zoon, Johannes Anthonie.

Abraham en zijn broer Joseph hadden een hechte relatie, ondanks de afstand die hen scheidde. Joseph bezocht zijn jongste broer en familie waar mogelijk. Omdat hij nog geen eigen gezin had, financierde hij royaal de opvoeding van Abrahams kinderen. Hij stuurde Anna naar een school voor meisjes in Parijs, en had Hendrik ingeschreven aan het conservatorium in Amsterdam, waar hij later afstudeerde.

Abraham.png

Paul Abraham (Paul 1840-1887) staat al in 1855 op de gezinskaart als zeevarende. Hij was toen nog maar 15 jaar. Hij trouwde met Margaret O’Brien. Zij kregen 11 kinderen, waarvan er drie al als kind overleden. 

 

Een van zijn reizen bracht Paul Abraham naar Ierland, waar hij een meisje ontmoette met de naam Maggie O'Brien. Paul en Maggie werden verliefd en al snel vroeg Paul haar om met hem te trouwen. De familie van Maggie, vrome rooms-katholieken, verzette zich omdat Paul tot een protestantse kerk behoorde. Toen Paul en Maggie toch besloten te trouwen, onterfde de familie Maggie. Het jonge stel verhuisde naar Rotterdam en vestigde zich daar.

Afbeelding1.png