top of page
South Ocean Boulevard 1425 Palm Beach

Sinds 1915 bracht Alice samen met haar vader de winter door in Palm Beach. Na zijn dood kwam de wens op om in Palm Beach een woning te kopen en in 1920 huurde ze een huis op de Sunset Avenue, vlakbij het strand. Daar kwam ze in hetzelfde jaar in contact met de architect Addison Mizner (1872-1933). Ze bezocht hem thuis op de South Ocean Boulevard 720 en werd ontvangen op de patio onder de palmbomen. Ze zag de papegaaien en aapjes en langzaam groeide het idee hoe de eigen woning er uit zou moeten zien. Ze deed grondig onderzoek en kocht een groot gebied, van oceaan tot meer. Omdat de South Ocean Boulevard het eiland in tweeën spleet, had ze 100 meter privé-oceaanstrand en een even groot stuk meer-oever. 'Ik heb het duurste stuk zandduinen van het hele eiland gekocht', zei ze. Op de plattegrond uit 2007 is het oorspronkelijke grondgebied van Alice aangegeven. Ten noorden van de nieuwbouw zie je duidelijk de rode daken van de spaanse-stijl huizen.

Palm Beach, het winterverblijf voor de rijken, werd in het eind van de negentiende eeuw aangelegd en kreeg vanaf 1920 een extra impuls, toen Mizner het uiterlijk van de plaats veranderde

door er luxueuze landhuizen in Spaanse stijl te bouwen, met balkons, torentjes gestuukte ruwe muren en terracotta dakpannen. Hij introduceerde loggia's en buitentrappen en was een veelgevraagde architect bij de rijke inwoners van Palm Beach en omgeving. Zijn stijl werd de stijl van de society en andere architecten namen de stijl over (Maurice Fatio en John L. Volk bv) In 1928 had Palm Beach de uitstraling gekregen van een Spaanse stad.

In 1922 ontwierp Mizner samen met Alice haar woning. C.C. Lightbourne werd de aannemer en 'de gecombineerde bekwaamheid en smaak van de drie doen verwachten dat de mooiste villa van Palm Beach gebouwd zal worden'. Mizner tekende plattegronden en schetsen van gevels, soms met waterverf, die vervolgens naar zijn ontwerpteam gingen om het te vervolmaken. Alice ging naar Florence om tegels en kroonlijsten, deuren en ramen te selecteren. Terug in Amerika vond ze het huis te klein en niet geschikt voor haar wensen. Ze stopte de bouw. (Misschien was er al een eerder huis aan de zijde van Lake Worth. Gebouwd in 1919, gesloopt in 1920.) De plannen voor de kleine villa, nu in de Mizner Collectie van de Historische Vereniging van Palm Beach County, laat een 2-verdiepingen gebouw zien met Venetiaanse Gotische ramen en balkons. In de Palm Beach Newpaper van 5 juli 1922 staat een foto van de woning afgedrukt. Op de begane grond waren de kamers van het personeel, de keuken en de garage. Op de eerste verdieping lagen heel kleine slaapkamers rond een loggia, die gebruikt werd als woon- en eetkamer. Alice vond het allemaal te krap, had veel op- en aanmerkingen en stapte over op plannen voor een andere woning aan de oceaanzijde.

In 1925 vatte Mizner het plan op om woningen te gaan bouwen in Boca Raton bij Palm Beach. Hij stak al zijn geld in het projekt en verloor alles. Vrienden, waaronder Alice, probeerden zijn carrière opnieuw op de rails te zetten. Alice vond dat elke foto van een woning vanaf de grond genomen teveel vertekening had. Daarom liet ze een platform maken op een oude Fordtruck van haar en reed met fotograaf Geisler langs de verschillende huizen. 'Al de buitenopnamen werden vanaf het platform genomen'. In 1928 werd het fotoboek met zijn werk uitgegeven. 'Florida Architecture of Addison Mizner' bevat 185 foto's. Alice nam de kosten van de uitgave op zich Zij hield een aantal Mizner-boeken voor zichzelf en schonk ze anoniem aan Bibliotheken, historische verenigingen en architectuuropleidingen. Ook verkocht ze het boek aan vrienden en bekenden.

Rond 1925 vond zij iemand 'die niet dacht dat hij architect was' om een nieuw huis te bouwen, maar tot aan de tweede wereldoorlog was er enkel een soort badpaviljoen. Beide huizen waren een reactie op de enorme huizen uit haar jeugd, die zij kil vond met grote kamers en hoge plafonds, en haar een ongelukkige jeugd hadden gegeven. Haar eigen huizen hadden kleine, haast claustrofobische kamers.

In 1926 bouwde Mizner er een botenhuis voor Alice. In datzelfde jaar stond in de krant dat Achille Angeli, een Florentijnse artiest, wandschilderingen maakte in Alice woningen in New York en Palm Beach. Angeli was niet zomaar iemand. Hij had de wandschilderingen gemaakt bij de restauratie van het Davanzati-paleis in Florence. Van eind november (Thanksgiving Day, de opening van het seizoen in PB) tot Pasen woonde Alice jaarlijks in Palm Beach. Zij had in Palm Beach een grote boot, die bij de Sailfish Club was afgemeerd en vaak werd gebruikt. Ze kocht voor Mary Benson op de Worth Avenue een kunstgalerie en sponsorde haar tentoonstellingen die 's winters plaats vonden. Voor Angeli en Benson zie ook het Weston-huis-artikel.

Zij verkocht in 1939 haar halve gebied aan de meer-zijde en de nieuwe eigenaars braken de kleine villa af om een elegant huis in Georgiaanse stijl te bouwen. Alice' nieuwe huis werd in 1947 vergroot met een slaapkamer en een aantal gastenkamers (zie de 3 foto's).

 

In de lente van 1983 ontving ze een bod van $ 2,5 miljoen voor haar woning onder de restrictie dat ze er tot haar dood mocht blijven wonen. In augustus overleed Alice op de leeftijd van 88 jaar. In mei 1984 liet de nieuwe eigenaar (Mrs Sydell Miller?) de woning afbreken met het plan een nieuw huis te zetten op de 1,5 hectare grond. De plannen gingen niet door. In 1987 begon Robert Gottfried de constructie van een 27000 vierkante meter huis in Spaanse stijl. Het werd in 1992 verkocht voor $ 9 miljoen, de hoogste prijs ooit betaald voor een huis in Florida.

bottom of page