top of page
De laatste rustplaats

Met dank aan Martin de la Mar

Martin heeft in 2007/8 een zoektocht gedaan naar de laatste rustplaats van Joseph. De avond vóór zijn reis naar Amerika ontving hij een mail met de juiste begraafplaats.

 

Eind november 1918 wordt Joseph opgenomen in het Roosevelt Hospitaal in New York. Hij heeft last van galstenen. Op woensdag 27 november wordt hij geopereerd, maar de nacht eropvolgend krijgt hij longontsteking. Joseph overlijdt op zondag 1 december 1918 op de leeftijd van 75 jaar.

Op dinsdag is de uitvaartdienst in de Madison Avenue Presbyterian Church, een prachtig Neo-gotisch gebouw. Voorganger is de eigen predikant Henry Sloane Coffin, pastor in de Madison Church van 1905 tot 1926. Daarna wordt Joseph begraven op de Woodlawn Cemetery in de Bronx, voorlopig in de bewaarplaats catacombe 522. Pas als zijn mausoleum klaar is, wordt hij op 14 november 1921 herbegraven.

 

Woodlawn is een enorme begraafplaats van 162 ha. Ter vergelijking: Zorgvlied Amsterdam is maar16,5 ha en het beroemde Pere Lachaise in Parijs meet 47 ha. Er zijn op deze begraafplaats opmerkelijk veel jazz-musici begraven. Ik zag o.a. de namen van W.C. Handy, Coleman Hawkins, King Oliver, Lionel Hampton, Miles Davis en Duke Ellington, maar ook de schrijver Mark Twain heeft er zijn laatste rustplaats gevonden.

 

En tussen al deze bekende mensen ligt Joseph Raphael de la Mar begraven in een prachtig mausoleum. Meestal is zo'n grafkapel bedoeld voor de herdenking van een uitgebreide familie, maar in dit graf met 7 plaatsen zijn maar drie personen begraven. Behalve Joseph zijn dat zijn ex-vrouw Nellie Sands en de dochter van Nellie uit haar tweede huwelijk Consuelo Hatmaker.

De neo-classicistische grafkapel heeft in de achtergevel een gekleurd glas-in-loodraan en in de voorgevel een dubbele deur. Op het graf van Joseph staat zijn borstbeeld. Alleen zeer welgestelden konden zo'n prachtig en kostbaar mausoleum betalen.

 

Herman Armour

Herman Armour

Jay Gould

Jay Gould

Oliver Belmont

Oliver Belmont

Jules Bache

Jules Bache

John Gates

John Gates

John Harbeck

John Harbeck

Maar het kan nog mooier. Kijk eens naar de graven van collega-financiers, allemaal tijdgenoten van Joseph. Je ziet hier een aantal voorbeelden.

 

bottom of page