top of page
Nellie Sands (1876-1946)

Nellie Virginia Sands (New York 13 aug 1876 - New York? 15 sept 1946) was van 1893 tot 1898 de echtgenote van Joseph Rafael de la Mar. Samen kregen ze een dochter: Alice. Nellie trouwde in 1903 met James Hatmaker, nadat hun dochter Consuela was geboren. De derde echtgenoot van Nellie heette William Waters. 

Rijke mannen trouwden vanzelfsprekend met een meisje van stand. Het huwelijk was immers bedoeld om te klimmen op de maatschappelijke ladder. Het was daarom verwonderlijk dat Joseph een meisje uitkoos, dat heel mooi, maar van bescheiden afkomst was. De vader van Nellie, James Sands, was 'druggist'. Nellie was geboren op 13 augustus 1876. Zij was 33 jaar jonger dan Joseph.

Omdat sparen niet nodig was, was de verlovingstijd kort. Joseph en Nellie trouwden op 18 mei 1893 in New York Manhattan. Er waren twee bruidsmeisjes in roze jurken en Nellie droeg een prachtige bruidsjurk van ivoorkleurig satijn. De lange sluier was op haar hoofd bevestigd met een parelband. Het huwelijk werd ingezegend in de Church of Heavenly Rest door Rev. Dr. D. Parker Morgan.

 

De echtgenotes van de nieuwe rijken (zie aldaar)moesten gehoorzaam zijn aan hun man en hadden eigenlijk maar één taak: zorgen voor man en kinderen. Omdat het personeel al het huishoudelijke werk deed, verveelden zij zich vaak enorm en brachten zij hun tijd door met o.a. handwerken. Kennis vergaren zou voor vrouwen uiterst gevaarlijk zijn. Een getrouwde vrouw had geen rechten. Zij mocht geen enkele transactie doen zonder de handtekening van haar echtgenoot.

De rijke mensen, en dus ook Joseph en Nellie, bezochten veel dansparty's en diners. Nellie was er dol op. En al gauw ontstond het verlangen om in Parijs te gaan wonen, waar het uitgaansleven nog boeiender moest zijn.

Op 23 april 1895 werd dochter Alice geboren en vrij snel na deze geboorte vertrok het gezin naar Europa en Joseph liet een huis bouwen op de Avenue Niel 86 in Parijs op loopafstand van de Arc de Triomphe. Nellie kon doorgaan met feesten, maar Wall Street, New York was voor Joseph onmisbaar. Daar lag zijn werk en zijn inkomen. Een scheiding bleek onafwendbaar en werd uitgesproken in april 1898.

Het grote huis in Parijs bestaat nog steeds. Het ligt aan een prachtige platanenlaan en is nu verdeeld in appartementen, waarin o.a. een psychiater en een advocaat wonen.

Er zijn verhalen dat Joseph jaloers was geworden omdat hij liefdesbrieven had gevonden van een andere man. Er zijn ook verhalen dat hij alles in het werk stelde om het weer goed te maken. Hij liet Alice bloemen brengen en ontmoette Nellie enkele malen in het Bois de Boulogne.

In Frankrijk was echtscheiding nog tot 1884 onmogelijk geweest, maar nu het wel mogelijk was mocht een vrouw ook na de scheiding niet zelfstandig haar bezittingen beheren. En over de kinderen had vader het vanzelfsprekend voor het zeggen. Alice reisde dus mee naar New York.

 

Joseph moet veel van Nellie gehouden hebben. Hij is na de scheiding erg vrijgevig geweest, zodat Nellie haar mondaine leven op dezelfde (grote) voet zou kunnen voortzetten. Hij was dat beslist niet wettelijk verplicht. Bovendien weten we dat Alice tussen haar achtste en achttiende jaar acht keer naar Europa ging, o.a. om haar moeder te bezoeken.

Al in 1899 reisden Joseph en Alice met een kindermeisje naar Europa waardoor het gerucht de kop opstak dat Joseph opnieuw met Nellie wilde huwen. Het gerucht bleek niet waar. 
NY-Times 17 okt 1899

In Parijs leerde Nellie James Hatmaker kennen, de privé-secretaris van Cornelius Vanderbilt, de spoorwegmagnaat. Op 5 november 1903 trouwde zij met hem in Parijs, nadat hun dochter Consuela (zie onder Alice Delamar) al ruim een jaar eerder was geboren. We weten dat Connie vóór haar twintigste jaar in New York ging wonen, maar of dat met haar ouders was, weten wij niet. 

artikel Society at home and abroad 
NY-Times 26 aug 1906

In 1923 huwde Nellie voor de derde maal, deze keer met William Waters. We weten dat zij in oktober 1931 weer in New York woonde (Fifth Avenue 42). Toen moeder Nellie in 1946 overleed, bleek zij te wonen op Park Avenue 270, hetzelfde adres als waar Alice vanaf 1918 woonde, maar ik weet niet of het hetzelfde appartement was. Alice zorgde ervoor dat Nellie begraven werd in het mausoleum van haar ex-echtgenoot Joseph.

bottom of page