top of page
Het Ardabil karpet

Een van de bekendste Islamitische kunstvormen is het tapijtknopen. De meest beroemde Iraanse tapijten zijn de twee Ardabil karpetten. Ze hebben een uitzonderlijk hoge kwaliteit en zijn afkomstig uit het Perzische hof, waarschijnlijk uit een grafkamer te Ardebil. 

De tapijten hebben een cartouche met o.a. de volgende tekst: werk van een dienaar van het hof, Maqsud uit Kashan, in het jaar 946 (=1536/40). De maten van het tapijt zijn: 7,20 x 4,00 m en er zitten 64 knopen in een vierkante centimeter.

 

Aan het eind van de negentiende eeuw werden ze verkocht aan de Engelse firma Ziegler & Co, die ze weer doorverkocht. Het ene kwam terecht in het Victoria en Albert Museum in Londen. Het andere werd gekocht door Charles Yerkes, een Amerikaanse multimiljonair, die een vermogen verdiende met de spoorwegen. Na zijn dood kocht Joseph de la Mar het tweede tapijt via een veiling voor $ 27.000.

 

Na het overlijden van Joseph werd het tapijt gekocht door Joseph Duveen voor $ 57.000, de hoogst betaalde prijs voor een karpet ooit. J. Paul Getty, de oliebaron, was de volgende eigenaar. Hij betaalde $ 70.000 en gaf het in 1953 aan het Museum of Science, History and Art. In 1999 ging het naar Londen om te worden hersteld en gereinigd (zie foto). Na negen maanden werd het tapijt teruggevlogen naar Los Angeles, waar het nog steeds te bezichtigen is, nu in het J. Paul Getty Museum.

 

bottom of page